Kako deluje imunski sistem?

Kako deluje imunski sistem?

Imunski sistem je "vojska", ki naš organizem ščiti pred mikrobi, ki povzročajo bolezni. Posamezni "vojaki" (različne vrste belih krvničk) nastajajo v kostnem mozgu, ti se pridružijo vojski in če je ta vojska učinkovita in močna je lahko v stalni pripravljenosti, da nas uspešno ščiti pred napadi bakterij, virusov in glivic.V naše telo virusi, bakterije in drugi mikrobi ne morejo kar prosto vstopati, saj morajo na svoji poti premagati kar nekaj ovir:

* prodreti morajo skozi zunanjo steno kože,
* preživeti želodčno kislino, če pridejo po prebavnem traktu,
* če želijo vstopiti skozi nosno votlino, jih tam pričaka sluz, ki jo nosna votlina izloča in jih ujame ter odplakne,
* če si "izberejo" vstop v telo skozi usta ali oči jih tam spet čaka presenečenje, saj solze in slina vsebujejo protibakterijske kisline ki uničujejo mikrobe,
* če pa se virusom in bakterijam kljub vsemu uspe prebiti skozi vse te ovire morajo prestati še "bitko" s sluzi prebavil, ki jih lahko prav tako ujamejo in izločijo.


Za vsak slučaj pa črevesje vsebuje več kot 70% imunskih celic, ki poiščejo in uničijo mikrobe, ki jim je uspelo vdreti v telo.

Če pa mikrobom vseeno uspe premagati vse ovire na poti in preidejo v kri iz prebavnega trakta pa morajo na svojem potovanje še skozi jetra, kjer se ponovno spopadejo z imunskimi celicami.

V kolikor jim vseeno uspe vdreti v telo in premagati vse te ovire in okužijo celice, se sproži delovanje imunskega sistema.

Poškodovane celice začno klicati na pomoč. Klicu se odzovejo imunske celice, ki prepoznajo mikrobe, kot organizme, ki so telesu škodljivi, zato se odločijo in pokličejo na pomoč dodatne vojake, ki jih poskušajo uničiti.

Prične se spopad, ki ga občutimo kot:
* povečana temperatura,
* utrujenost,
* otekle in boleče bezgavke,
* izcedek iz nosu


Imunski sistem lahko ustvari protitelesa za te mikrobe. Protitelesa so kot lisice, ki škodljivca uklenejo in omogočijo pripravljenim vojakom, da ga najdejo in uničijo.

Če naša vojska deluje usklajeno in je v dobri kondiciji, potem se bomo mikrobov, ki smo jim izpostavljeni hitro znebili in tudi znaki, kot je telesna temperatura ne bodo trajali dolgo.

Poskrbimo torej za optimalno kondicijo naših vojakov in jih ne slabimo s stresom, slabimi odnosi, nezdravo prehrano, saj jim s tem odvzemamo prepotrebno moč za boj proti virusom.

0
Feed

Oddajte komentar