Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu prehranskih dopolnil

Potrošnja prehranskih dopolnil iz dneva v dan zmeraj bolj narašča, prav tako tudi ponudba, zato je potrošnik upravičeno zmeden pri odločitvi izbire in nakupa, katero prehransko dopolnilo je res dobro in katero ne.Zaradi sodobnega načina življenja, želji po mladostnemu videzu, zdravemu staranju, veliko energije in delovnega elana, posegamo vedno bolj po uporabi različnih prehranskih dopolnil. Dopolnila, ki jih večina izmed nas kupuje, poleg vitaminov, vsebujejo tudi minerale, antioksidante, izvlečke zelišč, encime, aminokisline in številne druge sestavine. Najdemo jih lahko v različnih oblikah, v kapsulah, tabletah, praških, tekočinah, pa tudi v hrani, ki je z njimi obogatena.

Večina trži svoja prehranska dopolnila kot superiorna in povprečni kupec, ki ne ve na kaj mora biti pozoren pri nakupu prehranskega dopolnila, je lahko hitro predmet marketinških in podjetnih genialnosti.


Na kaj je torej potrebno biti pozoren preden se odločite za nakup prehranskih dopolnil?


  • na višino odstotka določenega hranila,
  • na obliko dodatka, ki se nahaja v dopolnilu,
  • da so brez adetivov (aspartam, sorbitol) in umetnih konzervansov (benzoat, žveplov dioksid...)

Primer:


Za dobro delovanje mišic, živcev, ter zdrave kosti in zobe je pomemben magnezij. Raziskave so pokazale, da se v telesu najbolje absorbira citratna oblika magnezija, zato je seveda zelo pomembno, kakšno obliko soli ima vaše prehransko dopolnilo. 

Magnezij prav tako igra pomembno vlogo pri absorpciji kalcija, zato je spet pomembno, kakšne oblike je, najbolje se je izkazal koralni kalcij, naraven vir kalcija, pridobljen iz koral. Če je zraven dodana še potrebna oblika vitamina D, D3, ki prispeva k zdravi absorpciji kalcija, je izdelek še boljši. Tako lahko preverite vsako prehransko dopolnilo, ki ga kupujete, da so sestavine v njemu v sinergiji in in med seboj kompatibilne.


Iz navedena lahko ugotovimo, da je zelo težko dobiti res dobro prehransko dopolnilo na tržišču, zato je pomembno, da jih kupujemo od priznanih ponudnikov, ki imajo že dolgo tradicijo na trgu, da ustrezajo vsem strogim predpisom EU, so narejena v skladu s standardom GMP (good manufacturing practices )...

0
Feed

Oddajte komentar