Si tudi ti med 60% prebivalstva, ki so nepredihani?

Si tudi ti med 60% prebivalstva, ki so nepredihani?

Dihanje je veliko več, kot le samoumevni proces organizma. To ni le gibanje zraka v telo in iz telesa - je gibanje v določenem ritmu, odvisen od zunanjih in notranjih okoliščin. Z njim dosežemo intimno povezavo s svetom okoli nas.


Če vemo, da je površina razgrnjenih pljuč velika kot nogometno igrišče, potem lahko dojamemo, kako močan je naš intimni stik s svetom, in da so dihala prva, ki sprejmejo zunanji svet v telo, in zadnja, ki našo notranjost prenesejo navzven.


Način kako dihamo govori o našem trenutnem počutju in zdravju, naših čustvih, našem pogledu na življenje, razkriva naše strahove in naš pogum, da jasno izrazimo, kar čutimo. Dihanje je življenje. Tako kot dihamo, živimo in tako kot živimo, dihamo.

Raziskave kažejo, da danes vsaj 60 odstotkov prebivalstva diha preplitvo. Nepredihanost je pa le drugo ime za bolezen.

Zakaj torej ne dihamo pravilno?
 
Vsakodnevni stres vpliva na to, da ne dihamo pravilno. Plitvo dihanje pa ta stres samo še povečuje. Posledično postaja naš imunski sistem vedno šibkejši, zviševati se začne krvni tlak, pojavljati se začnejo težave z zbranostjo, koncentracijo in druge telesu škodljive posledice.

Kako torej pravilno dihati?

Pravilno dihanje je dihanje s trebušno prepono, to je dihanje, ki smo ga obvladali kot dojenčki, nato pa pozabili.


1. Lezimo na hrbet in nežno položimo eno roko na trebuh in eno na prsni koš ter sledimo dihanju. Opazujmo, kako se trebuh z vsakim dihom dviga, in z vsakim izdihom pada. Na trebuh dajmo knjigo in roke ob stran telesa ter sledimo dihanju.
2. Se prsni koš giblje skladno s trebuhom ali je tog? Čeprav je večina gibanja pri preponskem dihanju v trebuhu, se tudi prsni koš malo premika. Ko vdihnemo, se bo v enem neprekinjenem gibanju najprej dvignil trebuh, nato sredina prsnega koša in nazadnje zgornji del prsnega koša.
3. Ko enkrat vemo, kako občutimo preponsko dihanje, ga lahko uporabimo za poglabljanje in upočasnjevanje dihanja. Rahlo se nasmehnemo, vdihnemo skozi nos in izdihnemo skozi usta, kot da bi dihali skozi slamico. Naredimo nekaj dolgih, počasnih, globokih vdihov in izdihov. Osredotočimo se na zvok in občutke pri dihanju, medtem ko postajamo vse bolj sproščeni.
4. Ko misli, čustva in občutki pritegnejo našo pozornost, jih le zaznajmo in se vrnimo k dihanju.

5. Vsakič vadimo preponsko dihanje za približno pet ali deset minut, enkrat ali dvakrat dnevno. Postopno podaljšujmo čas, da dosežemo dvajset minut vadbe naenkrat.


To je ena izmed veliko tehnik pravilnega - zdravega dihanja, ki vam bo ob redni vsakodnevni vadbi postala zmeraj bolj samodejna in boste kaj hitro opazili, da tudi skozi dan dihate precej bolj globoko.

Pravilno dihanje bo izboljšalo ne samo vašo telesno ampak tudi psihično kondicijo, saj dokazano ublaži simptome pri tesnobi, paničnih napadih, depresivnosti...

Če pomislite na to, da vsaki dan naredite od 20-30.000 vdihov si sedaj ko veste kako, omogočite čimveč zdravih in globokih vdihov in posledično bo takšno tudi vaše razpoloženje in življenje.


Vir: 

I. Davis, M., Robbins Eshelman, E. in McKay, M. (2008). The relaxation and stress reduction workbook. Oakland: New Harbinger Publications.0
Feed

Oddajte komentar